Hoe kijk je tegen huishoudelijke taken aan?

In mijn werk als professional organizer praat ik vaak met mensen over terugkerende taken in het huishouden. Hoe ga je om met de afwas(machine), de was, de boodschappen, alle ruimtes opgeruimd houden? Hoe je tegen het huishouden aankijkt, is bepalend voor hoe je ermee omgaat en of je het op orde weet te houden. Genoeg reden om er in mijn blog over te schrijven.

Huishoudelijke taken: optioneel of een gegeven?

Het valt me op dat sommigen het huishouden beschouwen als “optioneel”; je kunt het doen, maar je kunt het ook laten. Natuurlijk is dat waar, maar de klussen blijven daardoor wel liggen en je hebt binnen de kortste keren achterstanden. En daar wordt een mens niet blij van! De meeste mensen beschouwen het als een gegeven dat ze ’s ochtends ontbijten, douchen en hun tanden poetsen. Waarom zou je de was opvouwen en de keuken opruimen anders benaderen? Het zijn taken die zullen blijven terugkomen zolang je in een huis leeft, daar valt niet aan te ontkomen.

Korte-termijngemak of langere-termijnaanpak?

Hiermee samen hangt de neiging van sommigen om liever te kiezen voor “korte termijn-gemak” dan voor een aanpak die ook op langere termijn werkt. Ik hoor allerlei argumenten waarom het huishouden niet gedaan wordt: ik had geen zin, ik was te moe, ik was niet lekker, ik had een zware dag gehad, er kwam iets leukers voorbij. Het huishouden is dan een sluitpost, het staat niet hoog op de prioriteitenlijst.

Allemaal prima, het punt is alleen dat je er in huis zoveel last van hebt als dingen niet op orde zijn. Je blijft dan steeds achter de feiten aanlopen. Bovendien: waarom zou je helemaal niks meer doen aan het huishouden als je even wat minder in je vel zit of iets leuks gaat doen? Dat verband zie ik zelf niet, maar voor een hoop mensen werkt het wel zo. Ik zou zeggen: het is niet of-of, maar en-en.

Hoe kun je er anders tegenaan kijken?

Mijn advies: beschouw terugkerende huishoudelijke taken als dingen die nou eenmaal moeten gebeuren, wil je een beetje prettig leven in je huis. Dan hoef je niet steeds de discussie met jezelf aan te gaan of je het wel of niet zult doen, en of je het wel of niet leuk vindt om te doen. Dat geeft rust.

Op normale dagen doe je het huishoudelijke werk gewoon, en dan liefst zo snel en efficiënt mogelijk, zodat je tijd overhoudt voor de dingen die je graag doet. Waar kun je tijd- en energiewinst behalen door het huishouden slimmer te organiseren? Op dagen dat je niet topfit bent, spreek je een minimale variant met jezelf af. Bijvoorbeeld: sowieso de leefruimtes (woonkamer en keuken) opruimen, en de schone was meteen wegwerken. Zo’n minimale variant is haalbaar, ook als je niet op je best bent. En je voorkomt achterstanden.

In een volgend blog zal ik nog andere tips geven over hoe je anders tegen je huishouden kunt aankijken.

1 comment to Hoe kijk je tegen huishoudelijke taken aan?

  • Leuk artikel! Wat voor mij helpt is dat ik dingen meteen doe. Na het eten meteen alles opruimen. Als ik thuis kom uit werk meteen de dingen doen die ik wil doen en dan pas gaan zitten. Wat ook helpt is om een schema te maken. Elke dag een klein taakje of om de dag. En als je het niet redt dan een minimale variant ervan. Maar dan is het wel gebeurd. Werkt goed!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>