Manon Pepers

Manon Pepers professional organizerIk ben Manon Pepers (1968), woon sinds 20 jaar in Nijmegen. Sinds 2008 werk ik met heel veel plezier als professional organizer; ik vertel je graag hoe ik tot dit vak ben gekomen. Wil je liever meteen lezen wat ik je kan bieden? Ga dan naar Aanbod.

Studie en eerste banen

Na mijn VWO in Spijkenisse ging ik Volkshuisvesting studeren aan de TU-Delft. In 1992 studeerde ik af, en begon met werken. Ik rolde in banen waarin het draaide om organiseren en regelen: ik werkte o.a. als cursuscoördinator bij een opleidingsinstituut en als projectleider bij een groot adviesbureau.

Praktische trainingen

In die periode volgde ik een hele reeks praktische trainingen (toen al interessant, nu als professional organizer al helemaal): projectmanagement, probleem- en projectanalyse, timemanagement, persoonlijke effectiviteit, adviesvaardigheden en een didactische training.

Dingen i.p.v. mensen

In die eerste banen vond ik het organiseren leuk, maar ik miste het persoonlijke aspect: het ging altijd over ‘dingen’ en niet over mensen. Bij het adviesbureau draaide het voornamelijk om winst maken, wat ik een nogal hol uitgangspunt vond. Ik miste bezieling, kreeg steeds minder energie en was vaak ziek.

Start nieuwe fase

Professional organizer Manon PepersOok in mijn privé-leven liep ik tegen een aantal dingen aan. Ik voelde me vaak gestrest en had het idee dat ik van alles ‘moest’; tegelijkertijd wist ik niet goed wie ik was en wat bij mij paste. Duidelijke signalen, want in 1998 liep ik vast met een burn-out. Op dat moment helemaal geen pretje, maar achteraf de start van een nieuwe fase in mijn leven.

Persoonlijke zoektocht

Ik wist wat ik niet meer wilde, maar wat dan wel? Op zoek naar antwoorden volgde ik een reeks opleidingen en trainingen op het vlak van persoonlijke groei en spiritualiteit. Ik werd enthousiast over de rijkdom van alle nieuwe dingen die ik leerde.

Het meest bepalend waren trainingen over het enneagram, een driejarige opleiding “Intuïtieve ontwikkeling, Healing en Reading”, trainingen over The Work van Byron Katie, en cursussen over ‘Een Cursus in Wonderen’ en Oneness Deeksha.

Veranderingsproces

Professional organizer Manon PepersIk leerde heel veel over mezelf en voelde ik me steeds steviger in het leven staan; tegelijkertijd voelde ik steeds meer verbinding met de mensen om me heen. Ik werd me steeds bewuster van allerlei patronen in mezelf en slaagde erin om écht anders te gaan leven. Ik ging ook gezonder eten, stopte met roken en ontdekte dat ik sporten leuk vond.

Het was een boeiende innerlijke ontdekkingsreis en een interessant veranderingsproces. Een proces dat nog steeds niet ten einde is gekomen!

Het “praktische” versus de “verdieping”

In 2000 ging ik werken als bureaumanager bij een klein adviesbureau en later bij een stichting. Daar merkte ik dat mijn praktisch-organisatorische kwaliteiten hogelijk gewaardeerd werden. Het werd me duidelijk dat ik daar in mijn werk écht meer mee moest gaan doen.

In diezelfde periode begon ik met het geven van trainingen op het gebied van zelfinzicht: eerst enneagram-trainingen, daarna ook cursussen intuïtieve ontwikkeling en meditatie- en visualisatiecursussen.

Ik vond en vind beide terreinen interessant: ik ben heel praktisch, houd van aanpakken en steek mijn tijd niet graag in dingen die niks opleveren. Tegelijkertijd ben ik graag bezig met zelfreflectie, bewustwording en spiritualiteit.

“Het praktische” en “de verdieping” leken mij toen nog twee terreinen die weinig raakvlakken met elkaar hebben. Niets is minder waar! In mijn huidige leven en werk kan ik beide juist heel goed met elkaar combineren.

Werk dat heel dicht bij mezelf staat

Organiseren en bewustwordingToen ik jaren geleden kennis maakte met het beroep ‘professional organizer’, was ik meteen enthousiast. In 2008 ben ik voor mezelf begonnen, met mijn bedrijf Manon Pepers Professional Organizing. Als professional organizer werk ik met ménsen.

Ik ben in dit vak dagelijks bezig met organiseren en structuur aanbrengen, én ik kan mijn kennis en ervaring van bewustwording en persoonlijke transformatie gebruiken. Uiteindelijk heb ik dus werk gevonden dat heel dicht bij mezelf staat!

Praktisch-organisatorisch en bewustwording: prima combi!

Juist die combinatie blijkt in dit werk de sleutel tot succes. Met alleen praktisch-organisatorische oplossingen verander je niet automatisch gedrag en overtuigingen. En met alleen bewustwording van patronen heb je nog geen nieuw organisatiesysteem.

“Manon’s succes zit in haar tweesporenaanpak. Aan de ene kant hebben we heel praktisch én pragmatisch mijn archiveer- en planningstechnieken geoptimaliseerd.

Aan de andere kant zijn we ingegaan op vragen als: wie ben ik, wat past bij mij, wat wil ik in mijn werk, waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe, hoe kan ik de dingen zo doen dat ik dicht bij mezelf blijf en toch mijn doelen bereik.”

Beide componenten zijn nodig om tot resultaat te komen. Op de pagina Wat kun je verwachten kun je meer lezen over mijn gecombineerde aanpak.

Meer lezen over mijn cv en werkervaring? Dat kan op mijn LinkedIn-profiel.