Opdrachtgevers over Manon Pepers

Psychologe met eigen praktijk over individueel traject organisatie huis, administratie, e-mail en timemanagement (voorjaar 2014)

“Het hele traject is veel en intensief geweest, maar heeft mij absoluut veel gebracht. Met een aantal eenvoudige handvatten en aanwijzingen van Manon is het mij gelukt om een nieuwe basisstructuur te maken voor mijn administratie en andere spullen in huis. Hierdoor is het veel makkelijker en minder werk om spullen direct af te handelen en op te bergen. Iets waar ik nog iedere dag plezier van heb.

Daarnaast is, door energie- en tijdgebrek, timemanagement een belangrijk onderwerp geweest binnen onze gesprekken. Manon was daarin erg positief en geduldig; ze hield mij een spiegel voor en liet mij steeds weer inzien dat mijn verwachtingen over mezelf in mijn huidige situatie niet reëel waren. Waar ik al jaren geen oplossingen zag en in dezelfde vicieuze cirkel bleef rond gaan, bleef Manon meedenken en lukte het steeds weer om op een creatieve manier wat meer rust en ruimte in te bouwen in mijn schema. Ik ben er nog niet, maar ik heb wel belangrijke tools aangereikt gekregen om er de komende maanden voor mezelf mee te blijven oefenen en zo te leren wat het beste bij mij past.

Heel erg bedankt voor je geduld en waardevolle adviezen.”

Cursisten over workshop ‘Luisteren naar jezelf’ (Volksuniversiteit Arnhem, 5 april 2014)

“Leuke, leerzame heldere uiteenzetting over het onderwerp!”

“Heel herkenbaar voor veel mensen denk ik, ga ermee aan de slag: wees je bewust van jezelf en je lichaam. Heldere workshop, rustig overgebracht zonder te oordelen.”

“Diverse wijsheden in een duidelijke structuur gegoten”.

“Ik ga n.a.v. deze workshop nadenken wat ik nu eigenlijk wil.”

“Ik ben weer wat meer bij de les gekomen, meer bewust van mezelf.”

“Niet te zweverig, praktisch.”

“Weer stilstaan bij mezelf en bedenken wat beter voor mij is.”

Cursisten over training ‘Nooit meer iets kwijt’ (4 avonden maart/april 2014) bij Volare (vrijwilligersorganisatie in Arnhem)

“De training ‘Nooit meer iets kwijt’ was mijn tweede keus. Toen ik de syllabus per mail ontving en bekeek dacht ik: Wow! Dit is maar zo geen cursus, hier staat wat! Kortom, ik had dit niet willen missen. Top! Jim.”

“Ik dacht altijd dat ik ‘gewoon’ rommelig was en dat het aanleren van structuur etc. te lastig was en niet bij mij paste. Maar met behulp van deze training heb ik mezelf en mijn leven met nieuwe ogen leren bekijken. Je krijgt handvatten voor zowel korte als lange termijn, met laagdrempelige en prettige begeleiding. Ik vond het een openbaring! Eva.”

“Het zet tot denken en actie aan. Marian.”

“Wat een leuke training en prima trainer! Veel meer geleerd dan ik vantevoren gedacht had!”

“Ik vond het ondanks dat ik al veel wist een fijne en plezierige training. Toch nog veel opgestoken.”

“Een prima uitvoerbare, praktische en constructieve training. Goede tips & ideeën, op zeer prettige wijze gepresenteerd.”

“Dank voor de vele inzichten. Liesbeth.”

“Heel plezierige manier van training geven. Ik vond het heel prettig dat je direct onze namen wist – voelde vertrouwd.”

Cursisten over workshop ‘Luisteren naar jezelf’ (Volksuniversiteit Arnhem, 22 februari 2014)

“Vooraf gedacht misschien alleen maar open deuren en cliché’s te horen. Verwachting is overtroffen. Een drie-uur-durend moment van aandacht voor jezelf. Een aanrader!”

“Het is een waardevolle workshop! Ik heb weer veel goede tips gekregen om nog meer mezelf te worden.”

“Goed om stil te staan bij jezelf en goed te luisteren. De workshop geeft daar een mooie aanzet voor.”

“Duidelijke en inzichtgevende workshop. Heb er wel wat aan, hoewel ik sommige dingen ook al wel wist.”

“Fijne workshop, duidelijke uitleg, verheldering, prettig om ook samen in een groep ervaringen te delen. Dank je. ”

“Een aangename, zinvolle ochtend geweest. Er zijn enkele punten zéér herkenbaar, ik ga proberen e.e.a. toe te passen. Dank!”

“Prettige manier: duidelijk, fijn dat er een duidelijke syllabus bij is. Geleerd: nuttige tips en wat opfrisitips.”

“Goed om stil te staan bij dingen die goed voor je zijn, alles op een rij, maar ook weer nieuwe inzichten te krijgen.”

Cursisten over workshop ‘Luisteren naar jezelf’ (Volksuniversiteit Arnhem, 9 november 2013)

“Leerzame workshop waarin zeer bruikbare handvatten worden gegeven om dichter bij jezelf te blijven.”

“Leuk en bevestigend!”

“Aan de slag; voldoende om over na te denken en toe te passen.”

“Het is een heel leerzame workshop. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan.”

“Snelle tips waar je zelf thuis mee verder kunt.”

“In de syllabus staan duidelijke tegenstellingen en voorbeelden om jezelf in te kunnen herkennen en om van te leren.”

“Bruikbare informatie over wat goed voor jezelf werkt.”

Minette Jacobs (yoga- en mindfulness-docente) over individueel traject timemanagement en werkorganisatie (2013)

“Manon is een professional in het aanbieden van advies, hulp en inzichten op het gebied van organiseren van o.a. je werkplek.
Met een duidelijk plan en met vastberadenheid kijken we stapsgewijs naar de diverse taken. Ze denkt out of the box, ze geeft goede en praktische ideeën. Geeft uitdagingen aan, maar biedt tegelijkertijd ook structuur. Manon is een prettige, warme en integere gesprekspartner.”

Bas Blij (oprichter Sarvata) over lezingen ‘Luisteren naar jezelf’ en ‘Breng meer balans in je leven‘ bij Sarvata (2013)

“Manon is een goede spreker voor een groep en is zich bewust van wat de deelnemers nodig hebben. Altijd inspirerend om naar haar te luisteren.”

Grafisch ontwerpster/communicatie-adviseur met ADD over individueel begeleidingstraject (mei 2012-augustus 2013)

“Met aandacht leven en keuzes maken. Dat is de kern van de begeleiding van Manon. En dat vind ik ook kenmerkend voor haar aanpak. Door met aandacht en vanuit rust dingen te doen brengen we meer balans en structuur in mijn privé- en professionele leven. Een proces van lange adem, maar ik zie duidelijk resultaat. Zo wil ik nu en in de toekomst meer ruimte en tijd creëren voor de dingen die er echt toe doen: tijd met familie, vrienden en voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Manon geeft tips voor het op orde brengen van zowel privé- als werkgerelateerde zaken. Door haar vragen krijg ik meer inzicht in mijn eigen patronen en overtuigingen die belemmerend werken om mijn leven goed op orde te krijgen en te houden.”

Cursisten over workshop ‘Prioriteiten stellen’ (Volksuniversiteit Arnhem, 6 april 2013)

“Genoeg stof gekregen om thuis nog eens rustig over na te denken en mee aan de slag te gaan.”

“Voor mij was deze workshop hét begin om een keerpunt in mijn leven in te stellen en (eindelijk) de chaos in mijn leven aan te pakken.”

“Helder en overzichtelijk!”

“Gun jezelf deze workshop als je goed voor jezelf wilt zorgen!”

“Duidelijk en overzichtelijk.”

“Ik mag tevreden zijn, want ik ben in ontwikkeling. Besef ook dat ik de routines die afgesproken waren weer moet uitvoeren, dat is de basis voor mij.”

“Praktisch en voldoende diepgang, en duidelijke syllabus.”

“In een korte tijd krijg je mogelijkheden om praktisch aan de slag te kunnen met daarbij uitleg van Manon waar diepgang in zit.”

“Manon laat goed ziet hoe het is om tijd en prioriteit met elkaar in balans te krijgen. Dank je wel.”

Beleidsmedewerkster over individueel zakelijk begeleidingstraject (2011-2012)

“In 2011 heeft Manon mij gecoacht op het gebied van plannen, organizing en (verkeerde) patronen. Dit was nodig vanwege de combinatie van studie en werk. Manon heeft allereerst als een quick fix allerhande bruikbare tips en adviezen gegeven om de boel in het gareel te krijgen. Dat eerste snelle resultaat is heel prettig en houdt je gemotiveerd. Nadien zijn we ook de diepte in gedoken en dat ging op een prettige, laagdrempelige en vooral ook verhelderende manier. Manon heeft daar verschillende methoden voor waarvan The Work mij het best past. Met het traject dat ik heb doorlopen samen met Manon kan ik jaren vooruit!”

Anne-Christine Staals, tekstschrijver Text in Context over individueel traject werkorganisatie (november 2011-januari 2012)

“Het is Manon gelukt om in acht uur coaching mijn manier van werken op zijn kop te zetten én de manier waarop ik met werk omga. Haar succes zit in haar tweesporenaanpak. Aan de ene kant hebben we heel praktisch én pragmatisch mijn archiveer- en planningstechnieken geoptimaliseerd. Aan de andere kant zijn we ingegaan op vragen als: wie ben ik, wat past bij mij, wat wil ik in mijn werk, waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe, hoe kan ik de dingen zo doen dat ik dicht bij mezelf blijf en toch mijn doelen bereik. Daardoor zijn een paar wilde planvoornemens van mij gesneuveld, die zou ik nooit volhouden. Belangrijker: daardoor is nu eindelijk echt tot me doorgedrongen dat op tijd rust nemen professioneler is dan doorgaan en ook nog veel plezieriger!”

Helpdeskmedewerker zorginstelling over individueel traject timemanagement en werkorganisatie (februari-november 2011)

“Ik heb bij Manon Pepers een individueel traject m.b.t. timemanagement gedaan. Het is een aanrader voor iedereen die meer structuur in zijn werk en/of privé-leven wil krijgen. De manier waarop ik alles heb ervaren is zeer prettig. Manon helpt je op een professionele manier orde op zaken te stellen. Ik merkte eigenlijk al vanaf de eerste sessie een stuk rust over mij heen komen. Het werk is voor mij een heel stuk overzichtelijker geworden en ik merk dat ik met rust in mijn hoofd thuis kom na een dag werken. Al met al een hele prettige ervaring.”

Cursisten over de cursus Timemanagement (Volksuniversiteit Arnhem, januari-februari 2012)

Nuttig, zorgt voor bewustwording van gewoontes en hoe deze aan te pakken.”

“Bewustwording, en tijd voor jezelf is ook belangrijk.”

“Meer rust door plannen.”

“Nuttige cursus, is weer een trigger om bewust met je tijd om te gaan.”

“Ik vond het een nuttige cursus en heb er zeker iets aan gehad: beter plannen, rust nemen om te plannen, tijd inplannen voor ad hoc-zaken etc.”

“Pas op de plaats, meer rust en ruimte geeft energie. Bewust geworden van routines, nuttige veranderingen met veel effect.”

“Refreshment in planning. Aantal goede tips meegekregen, nu discipline om voornemens in de praktijk te brengen.”

“Nogmaals bewust geworden dat rust en overzicht belangrijk zijn. Aandachtspunten n.a.v. deze cursus: wat heeft prioriteit, nee zeggen/begrenzen, taak voor taak werken, afwisseling in daginvulling.”

“Een mooie bouwsteen voor de toekomst om de tijd steeds meer te vertragen.”
“Goed om tijd te nemen om de tijd beter te managen.”

Marijke Eggink, Work- en Business coach Wat Werkt Werkt over individueel traject (augustus-december 2011)

“Manon heeft mij geholpen met het reorganiseren van mijn huis en mijn privé en business administratie. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Nu ik alles op orde heb en weet waar ik het kan vinden en opbergen, onderhoud ik alles ook. Huis en kantoor zien er sinds dit traject geordend uit. Dat was nodig en nooit echt het geval voor die tijd. Manon werkt volgens een door haar ontwikkeld systeem van 5 O’s, waardoor ze je steeds kan wijzen op waar je in het proces zit. Voor mij was het een revolutie om op een totaal andere manier te gaan kijken naar het organiseren van de indeling van al mijn spullen en vooral papieren. Ik kan je Manon van harte aanbevelen.”

Elroy Cocheret, directeur ElroyCOM over de cursus Timemanagement bij de Volksuniversiteit (2012)

“Zeer complete cursus. Bovendien doceert Manon op een manier die de training op zichzelf tot een rustpunt maakt in je drukke leven. Een aanrader!”

Cursisten over de cursus Timemanagement (Volksuniversiteit Nijmegen, november 2011)

“Prima cursus, waarvoor dank! Je kunt goed lesgeven, met een fijn tempo & enthousiasme. Bijzonder hoe je bij de individuele verhalen de essentie & eventuele oplossingen eruit weet te filteren. Goed voor de bewustwording.”

“Kernachtig, nuttige informatie, zet aan tot actie en bewustwording. Fijne cursus, goede presentatie, organisatie. Zet aan tot herindeling van tijdsindeling naar efficiëntie.”

“Dank je wel voor de handvatten, ik heb meer inzicht in hoe ik dingen aanpak.”

“Ik kwam iets anders halen, maar heb zeer praktische en bruikbare tips gekregen.”
“Ik vond de cursus erg verhelderend, waarvoor dank! Ik heb meer duidelijkheid gekregen over mijn knelpunten en valkuilen, om hier in het nieuwe jaar gericht mee aan de slag te gaan.”

“Dank je! Veel info en handvatten om mee aan de slag te gaan. Ik ga er voor de volle 80% voor!”

“Duidelijk, structuur, altijd nuttig. Ik kom tot de ontdekking dat ik toch wel aardig gestructureerd ben en al goed op weg ben met timemanagement. Zou wel een verdiepingscursus willen volgen (weer een stapje verder). Bedankt voor de goede cursus.”

“Concrete, duidelijke informatie en goede tips, om veranderingen in mijn privé- en werkend leven door te voeren. Ik heb uit de cursus handvatten gehaald om meer rust en kwaliteit in mijn leven te brengen.”

Opleidingscoördinator bij middelgrote organisatie over individueel begeleidingstraject (december 2010-mei 2011)

“Na enige tijd thuis gezeten te hebben, helemaal uitgeblust te zijn en alles niet meer aankunnen, de werkzaamheden weer langzaam opgepakt. Maar met alleen “uitrusten” kom je er niet er moest ook het een en ander in mijn manier van werken/denken veranderen, vandaar dat ik Manon heb leren kennen. Zij heeft mij in eerste instantie op mijn werkplek geholpen om deze te ordenen en beter in te richten. En dan merk je met hele simpele praktische tips dat alles veel overzichtelijker wordt en dus ook veel helderder en rustiger.

Wat ook een zwakke plek van mij is/was om mijn eigen agendabeheer en planning te verzorgen. Manon heeft mij geleerd om voor mijzelf alles te plannen en mijn eigen planning ook heel serieus te nemen en het belangrijkste om me er ook aan te houden. En wat ook een eye-opener was: monotasken in plaats van multitasken. Ik wilde (en deed) alles tegelijk, nu heb ik geleerd om eerst af te maken waar ik aan begonnen ben, en dit werkt een stuk prettiger en rustiger.

Een gouden tip vind ik ook nog steeds: e-mail uitzetten en inplannen wanneer je deze gaat behandelen, ik word nu niet meer geleefd door alle e-mails die gestuurd worden.

Als laatste onderdeel van de begeleiding heb ik nog een aantal coachingsgesprekken gehad met behulp van “The Work”. Daar viel ik van de ene in de andere verbazing en ik moet zeggen: dit werkt door ook in de privé-situatie. Al met al heb ik de sessies met Manon als heel prettig en vooral als heel leerzaam ervaren. Het blijft opletten (je valt heel gauw terug in je oude gewoontes) maar de nieuwe gewoontes zijn het waard om ze toe te passen!”

Journaliste over individueel opruimtraject in huis (2011)

“Ik heb veel gehad aan de adviezen en handvatten van Manon en gebruik ze nog regelmatig. Wat ik waardeer aan Manon is dat zij duidelijk, efficiënt, empathisch, betrokken en professioneel is. En ik ben uitermate tevreden over het eindresultaat.”

Paul Schmitz, secretaris/penningmeester van netwerkclub SJO over themabijeenkomst Timemanagement (11 mei 2011)

“Manon geeft uitstekende trainingen, bijvoorbeeld over het organiseren van je huis en je administratie en over timemanagement. Manon geeft bijvoorbeeld heel veel goede tips over hoe je je tijd goed kunt indelen en hoe je zelf de regie houdt en je niet laat leven door anderen. Na een training ga je naar huis met een heleboel goede ideeën waar je direct mee aan de slag kunt.”

Cursisten over de cursus Opruimen doe je zó (Volksuniversiteit Nijmegen, maart-april 2011)

“Open en onbevangen ging ik de cursus in, niet wetende wat de cursus mij allemaal zou brengen. Ik heb er veel meer gehaald dan ik verwachtte! Als ik dat had geweten had ik de cursus al veel eerder gevolgd. Dank voor de prettige manier van informatie overbrengen.”

“Ik vond de cursus erg leerzaam. Het eigenlijke werk moet je natuurlijk toch zelf doen en dat is meestal een hele klus, maar ik realiseer me nu dat ik eerst moet nadenken voor ik aan de slag ga. Dan krijg je een veel beter resultaat, want alles heeft dan een logische plek. Ik ben blij dat mijn bladmuziek nu goed opgeruimd is; ik kan alles gemakkelijk opbergen en weer terugvinden. En nu op naar de volgende klus: mijn boeken, mijn CD’s, mijn administratie???”

“Ik vond de cursus heel zinvol en niet in de laatste plaats heel leuk. Ik heb er veel aan gehad. De verhalen van de andere deelneemsters waren heel herkenbaar en dat voelde heel fijn: je bent niet de enige met een opruimprobleem. En last but not least vond ik jou als docente heel prettig en “to the point”. Nogmaals bedankt voor de fijne cursus.”

“Leuke inspirerende cursus om een oud probleem eens vanuit een nieuwe gezichtsveld op te pakken. Duidelijke theoretische en praktische handvatten maar ook aandacht voor de emotionele kant van het vasthouden en loslaten van je spullen. Dit alles in een ontspannen sfeer, met uitwisseling en herkenning en aan het eind van de cursus heeft iedereen een zelfgekozen opruimproject afgerond! Ik kan het iedereen met veel spullen aanraden. Ik heb er veel aan gehad en ga nu rustig en gestaag verder! Manon, nogmaals heel erg bedankt voor je rustige, inspirerende en deskundige begeleiding.”

Directeur Volksuniversiteit Arnhem Barbara Dik-Visser over Manon Pepers (februari 2011)

“Manon verzorgt voor Volksuniversiteit Arnhem de cursussen ‘Timemanagement’ en ‘Opruimen doe je zo’. Zowel wij als Volksuniversiteit als haar cursisten zijn erg tevreden over de wijze waarop ze dit doet. Manon is een professional die weet hoe ze groepen moet benaderen en hoe ze haar boodschap over moet brengen. Haar cursusopzet is gestructureerd, maar zeker niet saai. Ze zoekt de wisselwerking met de cursisten en straalt tijdens het lesgeven veel enthousiasme uit. Manon is een goede docent die weet waar ze het over heeft en -ook niet onbelangrijk- zij is een leuk mens!”

Judith Laarhoven, hoofd afdeling Bedrijfsondersteuning gemeente Heumen (Training Timemanagement/Efficiënt werken, november-december 2010)

“Manon Pepers heeft voor de gemeente Heumen aan een aantal groepen medewerkers de training timemanagement gegeven. Zij werd door de deelnemers gekwalificeerd als deskundig, rustig, gestructureerd, goed voorbereid. Met Manon kun je goed afspraken maken, ze denkt mee, is flexibel, stelt zich kritisch op. Ze geeft ook een duidelijke terugkoppeling.”

Cursisten over de cursus Timemanagement (Volksuniversiteit Arnhem, januari-februari 2011)

“Fantastisch om te doen. Veel geleerd, kan het iedereen aanraden”.
“Praktisch, op een sympathieke, duidelijke maar niet dwingende manier.”

“Ik vond het een fijne cursus. Tijd om routines in te voeren!”

“Leuk om te doen, met veel praktisch toepasbare tips.”

“Cursus was een goede eye-opener met praktische tips.”

“Cursus bevat veel elementen, waardoor er altijd iets aan te pakken is. Verder veel praktische tips en ruimte voor het persoonlijk verhaal.”

“Heb geleerd om tijd te plannen voor onverwachte dingen!”

“Cursus maakt dat je je bewust wordt van zaken als: ‘routine loont’ en ‘discipline maakt zaken makkelijker’.”

“Tijd is kostbaar, manage hem goed.”

“Nuttige cursus! Prettig gegeven!”

Cursisten over de cursus Timemanagement (Volksuniversiteit Nijmegen, november 2010)

“Stimulerend, richtinggevend, handvatten om mee door te kunnen gaan, zin om mee door te gaan. 3 keer wat weinig, 5 keer en om de twee weken zou ik beter vinden.”

“Goede tips en handvatten, en een leuke groep.”

“Inspirerende en stimulerende cursus, met veel tips en handvatten waar je echt iets aan hebt!”

“Ik heb heel veel motivatie om de tips en informatie toe te passen en te proberen; de planning die ik vóór de cursus al had thuis, kan ik nu zodanig aanpassen zodat ik ‘m wel kan volhouden verwacht ik. Bedankt.”

“Inspirerend, nuttig, met praktische tips voor privé- en werksituatie.”

Cursisten over de cursus Opruimen doe je zó (Volksuniversiteit Arnhem, oktober-november 2010)

“Omdat ik geen grip meer kreeg op de rommel ben ik de cursus gaan volgen. Opeens voel en merk ik dat het dankzij jouw tips eigenlijk heel simpel is, dus ik heb nu de zaken meer onder controle.”

“Motiverend, goede handvatten om aan de slag te gaan. Opdeling in verschillende categorieën heel handig. Plannen blijft een zwak punt van mij; ik ga ook de cursus Timemanagement volgen.”

“Het was fijn een stok achter de deur te hebben. Ik ben goed op gang gekomen na jaren er tegenaan hikken. Achteraf viel het reuze mee. Het geeft een enorme opluchting en voldoening een opgeruimd huis te hebben. Bedankt! Tot ziens bij de cursus Timemanagement.”

“Ik ben in beweging gekomen met de gekregen handvatten en structuren.”

“Opruimen is een systeem invoeren, en dat bewaken.”

“Ik geloofde eerlijk gezegd niet echt dat het mij zou lukken. Nu ben ik erg tevreden en vol overtuiging!”

“Door deze cursus ben ik in actie gekomen. Deze steun om op te ruimen en weg te gooien had ik nodig.”

“In de cursus krijg je een praktische methode aangereikt om toe te passen.”

“Ik ben erg blij dat ik de cursus gevolgd heb. Je bent heel stimulerend. Bedankt.”

“De cursus geeft je stimulans om door te gaan. Je krijgt erna ruimte.”

“Ik heb een gevoel van dankbaarheid dat er personen zijn die anderen kunnen helpen om hun leven te ordenen.

Individueel traject bij stel met twee jonge kinderen (organiseren en opruimen gehele huis, juli-augustus 2010)

“Ik dar, jij dart, wij darren. Sinds het contact met Manon, enige maanden geleden, gebruiken we een nieuw werkwoord. We wilden een rustige overzichtelijke werkplek. En op een of andere manier leek dat niet te lukken. Met hulp van Manon kwamen we tot de conclusie dat we te weinig logica gebruikten in onze opbergsystemen en te veel bewaarden. Na haar 1e bezoek is Manon nog 2 keer langs gekomen. Juist op de momenten dat we dreigden vast te lopen kwam ze met aanvullende adviezen en goede moed. Uiteindelijk is het mooi gelukt. Een werkkamer waar we dagelijks met plezier gebruik van maken. En we hebben er zin in. Met Manons systeem, toegesneden op onze maat, zijn we ook op andere plekken in huis aan de slag. Dat hebben we maar mooi gefixt (of is het geswitcht?).”

Individueel coachingstraject secretaresse (mei-september 2010)

“Omdat ik vaak ongestructureerd bezig was op mijn werk en daardoor in de knoei kwam met deadlines van werkzaamheden, heb ik hulp gevraagd op mijn werk en kwam zo bij Manon terecht. Door stapje voor stapje mijn ‘overtuigingen’ te bekijken en aan te pakken met behulp van de techniek ‘The Work’, merkte ik snel verbetering. Zo waren mijn angsten minder eng als ik ze gewoon aanpakte; dus wel een collega aanspreken als me iets irriteerde in plaats van tegen andere collega’s klagen.
Wat Manon me ook geleerd heeft is door een planning per dag te maken en vooral veel tijd voor spoedklussen af te blokken, ik veel meer rust voor mezelf creëer. Zo kan ik oprecht ‘nee’ zeggen en laten zien wanneer ik wel tijd heb voor een klus. Nu vragen collega’s ook of ik tijd heb in plaats van er vanuit gaan dat ik er meteen aan begin.

Al snel kwamen we er achter dat het ook in mijn privé ongestructureerd verliep. In mijn privéleven waren er ook irritaties naar de mensen om mij heen. Deze irritaties heb ik ook uitgesproken en ben wel een vriendin kwijtgeraakt, maar heb wel een betere band met de andere vriendinnen gekregen, juist omdat ze het waarderen als ik eerlijk ben en eerder vertel waar ik mee zit. Manon heeft mij geleerd dat mensen mij eerder accepteren en voor vol aanzien als ik geen masker op heb maar echt laat zien wie ik ben en wat ik voel.

Het is zo’n eye opener geweest. En wat ik misschien nog wel het leukste vind is dat andere collega’s advies aan mij vragen! Bijvoorbeeld hoe ik een planning maak of hoe je ‘nee’ durft te zeggen als je geen tijd hebt voor een klus. Dat geeft toch aan dat ik goed bezig ben.
Wat ik als heel prettig heb ervaren zijn de ontspanningsoefeningen. Ik ben zelfs een cursus yoga aan het volgen!”

Alleenwonende opdrachtgeefster, individueel traject (organiseren, ordenen en opruimen gehele huis, januari-april 2010)

“Het leven is er een stuk gemakkelijker door geworden. Alles heeft nu een eigen plek in huis gekregen. Van ieder ding weet ik nu waar het zich bevindt en waar het ‘hoort’. Dat geeft veel rust in mijn hoofd en ik merk nu hoeveel ik de hele dag bezig was met ‘spullen’. Opruimen en schoonmaken kost me minder tijd en energie. Stond ik eerder tijdens het opruimen telkens te bedenken: ‘waar zal ik dit nu weer eens laten…’, nu weet ik gewoon de vaste plek en kan het meteen goed neerleggen.
Binnenkort hoop ik te gaan verhuizen wat natuurlijk een behoorlijke klus is. Doordat ik alles nu op orde heb en weet hoe ik het in mijn volgende huis aan moet gaan pakken, zie ik er veel minder tegenop. Bovendien zit alles nu al overzichtelijk gesorteerd in allerlei opbergsystemen. Een sticker erop en ik weet meteen in welke ruimte het straks hoort.”

Cursisten over de cursus Opruimen doe je zó (Volksuniversiteit Nijmegen, maart-april 2010)

“Het was een eye-opener dat meer mensen problemen met opruimen ondervinden. In de cursus komen heel veel praktische tips langs om het opruimen gestructureerder aan te pakken. Ook het onderling bespreken stimuleert zeer.“

“Iedereen heeft een eigen verhaal waarom men meedoet aan deze cursus. Aan ’t einde van iedere cursusavond ben ik zo gestimuleerd dat ik iedere keer dichter bij mijn doel kom. Tijdens de laatste bijeenkomst heb ik met alle plezier mijn resultaten kunnen delen en heb ik laten zien wat ik bereikt heb.”

“Een stimulering om mijn gewoonte van rommel maken, af te leren. Een waardevolle ervaring”.

“De cursus geeft je een frisse kijk op ingesleten gewoonten en helpt je stappen te zetten. In de groep veel herkenning, aanmoediging en praktische tips. Stimulerend om mee aan de gang te blijven.”

“Fijne cursus om op te ruimen, niet alleen in je huis maar ook ruimte in je hoofd maken. Fijn om te delen, veel tips en…… de schaamte voorbij.”

“Een inspirerende, praktische cursus. Bijzonder om dit samen te delen, gesteund door elkaars verhalen. Opruimen is wat anders geworden: het onderhouden van de leefomgeving.”

“Deze cursus heeft me gestimuleerd aan te pakken. Dagelijks zijn er momenten dat ik er voordeel van heb. Bedankt, Manon.”

Deelnemers over de dagworkshop ‘Organiseer je huis’ (6 maart 2010)

“Manon’s workshop “organiseer je huis” (lees ook; organiseer je bedrijf, jouw documenten/email in jouw computer etc) is bijzonder leerzaam en werkt inspirerend. Voordien niet geweten, dat hetgeen ik niet of niet goed georganiseerd had zo ten positieve kan veranderen binnen een dag workshop. Manon heeft zoveel kennis, is duidelijk, en werkt zo motiverend dat leren in die zin niet vervelend is. De dag na de cursus was mijn garage opgeruimd, boekhouding van meer dan 7 jaar weggebracht, en heeft gereedschap een logische plaats gekregen. Mijn emailbox is nu overzichtelijk gerubriceerd. Dit gold op onderdelen ook voor meerdere cursisten. Manon nogmaals dank.”

“Prima! Informele sfeer. Ik heb nu een beter idee waar ik moet beginnen om een geordend huishouden te krijgen.”

“Goed, erg duidelijk en laagdrempelig. Ik ben weer scherp gemaakt om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en heb zin gekregen om te beginnen!”

“De workshop heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

“Een superdag, prettig om met anderen te delen wat eigenlijk iedereen raakt en waar iedereen tegenaan loopt.”

“Met deze insteek schep je ruimte én tijd.”

“Ik heb handvatten gekregen om mijn werkplek goed in te delen, maar ook de ervaringen en tips van anderen hebben mij op weg geholpen.”

“Nieuw inzicht: denk eerst na over hoe je kunt indelen in categorieën (hoofd- en sub-; soort bij soort). Eerst denken, dan doen.”

“Een workshop die je inderdaad inzicht biedt in je huidige structuur of wanorde, maar je waardevol helpt aan een betere structuur. Voor mij direct toepasbare tips.”

“Praktische workshop die je meteen thuis kunt toepassen.”

“Het organiseren van je huis is meer dan alleen maar opruimen. Net als slapen, eten en werken kost organiseren tijd die je jezelf moet gunnen. Ik ga er eerst meer tijd voor inruimen, om er straks meer tijd uit te kunnen halen.”

Hendrik Poll, Manager Bedrijfsondersteuning Zorgbelang Gelderland (Training Timemanagement/Efficiënt werken, januari-februari 2010)

“Onze firma bestaat voornamelijk uit adviseurs en projectleiders. Wij hadden behoefte aan ondersteuning op het gebied van timemanagement en meer in algemene zin het leren effectief omgaan met onze tijd.

Manon is erin geslaagd om een praktische training te ontwikkelen die specifiek op de verschillende teams is toegesneden. Tijdens de training is zij flexibel omgegaan met voorkomende vragen en behoeftes van de deelnemers. Tenslotte is zij erin geslaagd om onze organisatie effectief in beweging te krijgen op de volgende aspecten:

  1. Met betrekking tot het e-mail verkeer.
  2. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de (eenmalige) opslag van gegevens, zowel de fysieke als digitale archieven.
  3. Nog voor de zomervakantie wordt een collectieve opruim-ochtend gehouden (waar eenieder zich nu al op verheugt)
  4. And last but not least: we zien steeds meer opgeruimde bureaus en medewerkers die elkaar aanspreken & aanmoedigen om effectiever te werken.”

Trainer/coach met kantoor aan huis, individueel traject (organiseren/opruimen huis en kantoor aan huis, 2009-2010)

“Manon heeft mij enorm op weg geholpen mijn huis en kantoor aan te pakken. Ze houdt je bij de les en is ook niet te beroerd zelf de handen uit de mouwen te steken. Sterk is de systematische aanpak en naast het begrip dat zij heeft voor jou en je situatie durft zij je ook te confronteren met  je patronen en de gevolgen daarvan in je huis en systeem. Daarnaast schudt zij praktische oplossingen en tips uit haar mouw waar ik in ieder geval wat mee kan.”

Cursisten over de cursus Timemanagement (Volksuniversiteit Nijmegen, oktober-november 2009)

“Niet uitstellen, maar doen!”

“Praktische tips i.p.v. doorwerken volgens dat wat je gewend was.”

“Door plannen beter en bewuster met mijn (vrije) tijd omgaan!”

“Het goede van deze cursus is dat het vanzelfsprekendheden op de tocht zet en aanzet tot nieuw denken over.”

“Veel praktische tips die me een goed inzicht geven in wat ik kan veranderen in mijn dagelijkse leven en op mijn werk.”

“Efficiënt en zeker effectief.”

Directeur Rural Energy Foundation Willem Nolens over training Timemanagement (najaar 2009)

“Manon heeft een training Timemanagement gegeven aan onze 11 landencoördinatoren (die in Afrika werken en enkele keren per jaar een week samenkomen in Nederland voor kennisuitwisseling en training) en het managementteam. Ze heeft dit op zeer enthousiaste en tegelijkertijd professionele manier gedaan. Ze had zich goed voorbereid en kon snel inspelen op de bijzondere werkomstandigheden waar we mee te maken hebben. Ons team heeft nog steeds profijt van haar training.”

Werkende moeder met twee tieners, individueel traject (organiseren, ordenen en opruimen gehele huis, zomer 2009)

“Negen jaar geleden kwam ik na mijn scheiding in het huidige huis wonen met twee jonge kinderen. Het huis is nooit goed ingedeeld en in al die jaren ook voller geraakt met “bewaardingen”. Nu de kinderen naar de middelbare school gaan en ik een beroepswisseling wil maken, wilde ik eindelijk orde op zaken stellen. Ruim baan en ruimte voor nieuwe dingen.

Manon heeft me enorm geholpen met haar praktische, kordate en humoristische benadering van de wanorde. Ze hield me steeds bij de les, als ik bij het opruimen vergat dat alles een ‘vaste’ plaats moet hebben.

Achteraf bekeken had ik niet kunnen bevroeden dat het opruimen, maar vooral indelen van het huis zoveel meer gevolgen heeft. Door de rust die ik ervaar in een ordelijke ruimte, heb ik gelijk rust voor planning. In mijn geval was het niet alleen de woonkamer, maar ook de gang, de keuken, de overloop, de slaapkamers, de zolder en het schuurtje. Last but not least: mijn eigen gecreëerde werkkamer.

Het hele huis slaakt een diepe zucht en wij ook. Inmiddels volg ik weer een cursus, ga naar lezingen, ben in lange tijd weer naar een feest geweest, heb ik mijn angst voor paardrijden overwonnen en werk ik aan nieuwe wandeltrainingen.

Het klinkt gek, maar die indeling van het huis heeft energie gegenereerd weer divers bezig te zijn!”

Mededocent over workshop Timemanagement voor het docententeam van de Volksuniversiteit Arnhem (6 maart 2009)

“Manon Pepers gaf een workshop ‘Timemanagement-bewust met je tijd omgaan’ aan het docententeam van de Volksuniversiteit Arnhem. Manon vertelt op rustige wijze over het ordenen van allerhande zaken. Zij rafelt hoofd- en bijzaken haarfijn uiteen, zodat je snel kunt zien waar bij jouwzelf de schoen wringt. Manon ondersteunt haar workshops c.q. cursussen met de nodige literatuurverwijzingen en vooral met veel praktische handreikingen. Niet alleen met bijv. het opruimen van je kantoor of huis is tijdwinst te halen; het efficiënter indelen van je tijd rond het e-mailen en het handiger opslaan van je mailgegevens geeft veel ruimte in je hoofd. Manon heeft duidelijk veel ervaring met zowel bedrijfsmatige als particuliere groepen, waardoor ze haar cursussen lardeert met handige voorbeelden van hoe anderen soortgelijke situaties hebben aangepakt en “overwonnen”. Ik heb niet 1 maar 10 stappen gemaakt dankzij haar workshop! Dank je wel Manon!”

Communicatieadviseur met kantoor aan huis, individueel traject (januari-februari 2009)

“Met Manon’s entree verdween een kilo’s zwaar voelende ballast van mijn ondernemers-agenda. In een paar sessies hielp ze een eenvoudige en heldere systematiek te brengen in mijn almaar uitdijende administratie (papier en pc). Opbergen was niet echt mijn ding. Ik wil altijd vooruit, nieuwe dingen. Om zelf optimaal te functioneren -ik ben communicatieadviseur in de cultuur- wilde ik een goed georganiseerd kantoor. Dat geeft me rust.

Na de sessies met Manon betrap ik mezelf erop dat ik plezier krijg in opbergen. Een opgeruimde werkruimte met een doortimmerd opbergsysteem geeft me een goed gevoel over mezelf. Zakelijk én privé. Manon loodste me met open oog voor mijn wereld en persoonlijkheid door het proces, met humor en gedrevenheid. Tot het áf was. Dat had ik nodig.”

Hoofd P&O (opdracht zowel op kantoor als privé, najaar 2008)

Werk: “Ik weet van mijzelf dat ik moeite heb met het ordenen en structureren van mijn werkomgeving; stapels papieren overal en een ingewikkelde mappenstructuur in mijn computer. Ik heb er last van dat ik vaak moet zoeken en daar veel kostbare tijd mee kwijtraak. Zaken direct opbergen of opslaan doe ik de ene keer wel en de andere keer niet. Kortom, geen systeem, maar ook niet zo goed weten hoe je dat moet aanpakken en het ook vooruit schuiven omdat het iets lastigs is.

Het inschakelen van Manon heeft mij vooral veel opluchting gebracht. Opluchting in die zin dat er op een simpele wijze iets aan gedaan kan worden. Van te voren zag ik er een beetje tegen op, want ordenen zit mij niet in het bloed. Dan is het des te relaxter om er iemand bij in te schakelen die je aan de hand neemt om orde te scheppen in de chaos met eenvoudige handreikingen en tips. De wijze waarop is bijzonder prettig en professioneel. Door vragen te stellen komt langzaam een structuur in zicht die past bij jou.”

Privé: “Het ordenen thuis is voor mij altijd al een probleem geweest, of het nu de terugkerende thuisadministratie is of foto’s ordenen of artikelen die ik wil bewaren. Ik verlies mij in details en voordat ik het weet heb ik een systeem gecreëerd van hoofdmappen met allerlei submappen waar ikzelf de weg in kwijt raak. Manon heeft mij geholpen met het ordenen van mijn administratie. Met name door de rust en doortastendheid heb je na twee uur een systeem dat bij jou past. Helemaal leuk, ik begin er zelfs een beetje aardigheid in te krijgen, omdat het je helpt en ook rust geeft in je hoofd. Vragen stellen, maar ook doorpakken hoort bij de werkwijze, maar dan op een prettige en respectvolle manier. Ik kan het iedereen aanbevelen!”

Cursisten over de cursus Opruimen doe je zó (Volksuniversiteit Nijmegen, oktober-november 2008)

“Een goede, heldere, persoonlijke cursus met onderlinge uitwisseling en goede tips en ideeën, bedankt!”

“Ik ben van nature nogal chaotisch. In deze cursus heb ik geleerd om een eigen systeem te bedenken dat bij mij past. Heel waardevol.”

“Een leuke, handige cursus met goede tips waardoor iedereen zeker zijn spullen beter kan ordenen. Heel erg bedankt!”

“Stimulerend, en de tips helpen me echt om de rommel aan te pakken.”

“Leuke cursus. Veel praktische tips, op vele fronten toepasbaar.”

Particuliere klant met een grote opslag- en kluskelder (voorjaar 2008)

“Manon Pepers heeft mij geholpen bij het opruimen van mijn kelder. Door de opslag van veel te veel (overbodige) spullen hield ik steeds minder ruimte over om te klussen. Ik had te weinig bergruimte en kon moeilijk spullen terugvinden omdat alles door elkaar lag. Door mij steeds vragen te stellen als: “waarom bewaar je dit” of “hoe lang heb je dit al niet gebruikt” hielp Manon mij bij het maken van keuzes. We maakten logische categorieën van alle spullen en keken waar we deze het beste konden opbergen. De kelder was in een ommezien veranderd van een grote puinhoop in een overzichtelijke en bruikbare werkruimte. Door spullen van eenzelfde categorie bij elkaar in een kast op te bergen, kan ik alles nu gemakkelijk terugvinden.

Zonder de hulp van Manon was mij dit niet gelukt: ik blijf bij elk item te lang twijfelen, vind het vaak zonde om iets weg te gooien en kan niet kiezen bij welke categorie iets moet worden opgeborgen. Ik heb dagelijks plezier van het resultaat.”

Meer lezen over de dienstverlening van Manon Pepers Professional Organizing? Kijk bij Aanbod. Aanmelden voor de nieuwsbrief? Klik hier.